Naam / Beschrijving:

Minimoestuin — Lang niet iedereen heeft een grote tuin tot zijn beschikking. Gelukkig heb je voor het kweken van saladegroenten niet veel ruimte nodig. Maak een minimoestuin in een mand of bloembak en je kunt de hele zomer genieten van verse gemengde salades.

Wat is er nodig:

  • 1 rieten mand (20-25 cm diep)
  • 1 groot plastic vel, bijvoorbeeld een vuilniszak of plastic tas
  • 1 zak potgrond (of meer, afhankelijk van de grootte van de mand)
  • 1 zak zaai-/ stekgrond
  • groentezaden
  • steeketiketten
  • plantenspuit

Geschikte groenten:
  • eikenbladsla
  • krulsla
  • pluksla
  • snijbiet
  • rucola
  • andijvie
  • spinazie
  • ...

Achtergrond / (Kern-)doel:

Kerndoel 40 — relatie met de omgeving — voedsel van planten

Onder groenten verstaan we alle eetbare delen van planten. Zelden wordt een plant in zijn geheel gegeten. Voedingsgewassen uit de nachtschadefamilie, zoals tomaten, aubergines en aardappelen, zijn bijvoorbeeld grotendeels giftig. Veel vaker komt het echter voor dat bepaalde delen van het gewas gewoon niet lekker zijn of weinig voedingswaarde hebben.

Groenten kunnen op verschillende manieren worden ingedeeld. Eén daarvan is een indeling op basis van het eetbare gedeelte van een gewas. Zo kunnen er wortel-, knol- en bolgewassen worden onderscheiden (pastinaak, radijs, ui), bladgewassen (sla, boerenkool), stengelgewassen (asperge, rabarber), vruchtdragende gewassen (tomaat, komkommer) en peulvruchten (bonen, erwten). Van sommige planten worden zelfs alleen de bloemknoppen (bloemkool, broccoli) of bladknoppen (spruitjes) gegeten.

Strikt genomen zouden ook de graangewassen, zoals tarwe en rijst, hier nog moeten worden ingedeeld. (Granen zijn de zaden van planten.) In de keuken worden granen echter niet als groente beschouwd. Dat geldt overigens ook voor de aardappel, een knolgewas dat op tafel vaak naast andere groenten wordt geserveerd.

Aan het werk...

1. Bedek de bodem van de rieten mand met plastic en prik er vervolgens flink wat gaten in zodat een teveel aan water weg kan lopen.
2. Vul de mand tot 10 cm onder de rand met potgrond. Stort daarbovenop een laag van 5 cm zaai- / stekgrond. Strijk de grond glad en druk hem licht aan.
3. Begiet de grond zodat deze goed vochtig wordt, maar niet kletsnat. Laat de mand voor het zaaien even uitlekken.
4. Strooi de groentezaden uit over de aarde. Geef elke soort een eigen hoekje in de mand en steek er etiketten bij met de naam van de betreffende groenten.
5. Dek de zaden af met een dun laagje zaai-/ stekgrond (niet meer dan een paar millimeter).
6. Zet de mand zolang de zaden nog niet ontkiemd zijn binnen of op een beschutte, schaduwrijke plek buiten. Span wat plastic over de mand als de temperaturen nog aan de koele kant zijn (de ideale kiemingstemperatuur ligt meestal rond de 15 graden).
7. Controleer elke dag of de aarde nog vochtig genoeg is en geef indien nodig water met de plantenspuit. Met de gieter water geven kan ook, maar het risico dat de zaden wegspoelen is dan groter.
8. Haal als de plantjes zijn opgekomen het plastic weg. Zet de mand nu buiten, op een plek die in de middag schaduw krijgt (in de middagzon droogt de grond te snel uit).

Uitdunnen
Dun de opgekomen kiemplantjes uit zodra de eerste echte blaadjes zichtbaar zijn. Geef de plantjes elk 8 tot 10 cm groeiruimte. Controleer regelmatig of de grond nog vochtig is en geef indien nodig water.

Bijzonderheden:

Zaaien
De verschillende saladegroenten kunnen grofweg van april tot augustus worden gezaaid. Kijk altijd even op de verpakking voor de precieze zaaidata.

Oogsten
Van veel slagroenten die geen gesloten krop vormen, kan meerdere keren worden geoogst. Neem dan niet de hele krop weg, maar snijd of pluk alleen de onderste, buitenste bladeren weg. Vanuit het hart van de plant zal voortdurend vers blad aangroeien.

Interessant om te weten:

Eetbare bloemen
Maak een gemengde salade extra bijzonder met een garnering van eetbare bloemen uit eigen tuin (niet van de bloemist, want die kunnen bespoten zijn). Heel fleurig en lekker zijn bijvoorbeeld de bloemen van de Oost-Indische kers. De gele, rode en oranje kelken hebben een kruidige smaak. Of kies voor de frisse, blauwe bloemen van de bernagie, in het Nederlands ook wel komkommerkruid genoemd. Kijk voor enkele andere mogelijkheden bijvoorbeeld eens op de site www.tuinadvies.nl.

Verdere informatie:

Filmpjes:
het zaaien van slagroenten
delen van planten eten

Uitleg:
sla plukken