Naam / Beschrijving:

Meloen gegeten? Gooi de zaden niet weg, maar bewaar ze voor knutseluurtjes in de klas. Van de pitten kunnen namelijk allerlei bijzondere sieraden worden gemaakt.

Wat is er nodig:

  • meloenpitten
  • zeef
  • elastiekdraad
  • naald
  • viltstiften (watervast)
  • theedoek

Achtergrond / (Kern-)doel:

Kerndoel 41 — bouw van planten — vormen van zaden

De meloen behoort tot de familie van de komkommerachtigen (Cucurbitaceae) en is daarmee nauw verwant aan, het woord zegt het al, de komkommer, maar ook aan bijvoorbeeld de pompoen, de augurk en de courgette. Hoewel alle meloenen binnen dezelfde familie vallen, behoren ze niet allemaal tot hetzelfde geslacht. De watermeloen is namelijk van het geslacht Citrullus en de (gewone) suikermeloen van het geslacht Cucumis. De suikermeloen (Cucumis melo) is dus, hoe gek het ook klinkt, nauwer verwant aan de komkommer (Cucumis sativus) dan aan de watermeloen (Citrullus lanatus).

Meloenen zijn vlezige vruchten. Er worden drie typen vlezige vruchten onderscheiden: pitvruchten, steenvruchten en besvruchten. Bij pitvruchten, zoals de appel, liggen de zaden in een perkamentachtig omhulsel (een klokhuis) en bij steenvruchten, zoals de kers, wordt het zaad omringd door een hard, steenachtig omhulsel. De meloen wordt tot de besvruchten gerekend, omdat de zaden 'los' in het vruchtvlees liggen, net als bijvoorbeeld bij de tomaat en de druif. Bij de watermeloen liggen de pitten zelfs door het gehele vruchtvlees verspreid; bij de suikermeloen liggen de pitten geconcentreerd in een middenholte.

Aan het werk...

1. Spoel de pitten om in een zeef onder de kraan en spreid ze vervolgens uit op een theedoek. Laat de pitten zo een nacht drogen.
2. Prik voorzichtig met een naald in het uiteinde van de pitten een gat, zodat ze als kralen aan een draad geregen kunnen worden.
3. Kleur één kant van de zaden zorgvuldig met een viltstift in en laat de zaden vervolgens even drogen voordat de andere kant wordt ingekleurd. (De pitten kunnen natuurlijk ook naturel worden gebruikt.)
4. Leg een knoop in het uiteinde van een elastiekdraad en rijg er met behulp van een naald de pitten aan.
5. Knoop de uiteinden van de draad aan elkaar vast als er voldoende pitten aan geregen zijn om er een armband, ketting of ander sieraad van te kunnen maken.

Bijzonderheden:

Naast meloenpitten zijn ook pitten van de pompoen heel goed te gebruiken voor het maken van sieraden.

Interessant om te weten:

Meloenen zijn rond, toch? Nee hoor, tegenwoordig zijn er ook vierkante watermeloenen te koop. Dat is handig, want ze zijn beter stapelbaar en passen goed in de koelkast. De bijzondere meloenen zijn een Japanse uitvinding. Door ze op te laten groeien in speciale glazen kisten, worden de van nature ronde meloenen gedwongen een vierkante vorm aan te nemen.

Verdere informatie:

www.foodmuseum.com